Privredna komora Srbije poslala je preporuke ugostiteljima za prvu fazu otvaranja lokala. Ali, postoji i preporuka kako će gosti morati da se ponašaju i koje barijere će morati da prođu ako žele da se goste. Evo mera koje su nam dostavili iz PKS.
GOSTI:
- Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru (može da bude vlažna Ili suva)
- Za gosta na ulazu (i u baštu i u unutrašnjost objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet, a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice
- U zatvorenom prostoru na 1 gosta 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto (do sada po zakonu je gost na 1,5m2)
- Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za 4 prs. / gel, prskalica ručna, vlažne maramice/ sve na bazi alkohola
- U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubruse
- Ne treba da imaji rukavice i maske jer piju pića ili jedu….a dezinfikovali su se pri ulasku…
ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE:
- Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.
- Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju /obuće I ruku/ sredstvima na bazi alkohola
- Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju /isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; ( to pakovanje odmah odloziti u đubre ); robu dezinfikovati I pravilno skladištiti.
- Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice
- Higijenu obuće vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu
- Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme /oprane na 90 stepeni, ispeglane peglom Ili vodenom parom/