Vesti

Održan Okrugli “Faktori rizika za demenciju”

U okviru projekta “Zdravo starenje i demencija – Bolji život” (eMS šifre RORS-241), koji sprovodi Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac i Okružna bolnica za urgentu medicinu Rešica iz Rumunije u okviru Interreg-IPA CBC programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, 21. februara 2020. godine u Hotelu “Srbija” u Vršcu
održan je drugi po redu okrugli sto s temom “Faktori rizika za demenciju”, na kojem su preko 30 učesnika iz Srbije i Rumunije održali niz predavanja na datu temu i razmenjivali mišljenja.

Istog dana, održana je i promotivna konferencija projekta, na kojoj je predstavljen dosadašnji napredak u realizaciji, uz opšte informacije o projektu.

Projekat “Zdravo starenje i demencija – Bolji život”, sprovodi se u toku 24 meseca, od maja 2019. godine. Nakon implementacije, Vršac će imati posebno medicinsko odeljenje u okviru SBPB – Centar za demenciju, odeljenje stacionarnog tipa, kapaciteta 30 postelja koje će se baviti isključivo lečenjem lica koja pate od demencije. Odeljenje će biti kompletno prilagođeno lečenju ovog tipa bolesti, infrastrukturno potpuno opremljeno i uređeno u skladu sa modernim svetskim standardima.

Bolnica u Rešici će iz sredstava projekta pribaviti medicinsku opremu za istraživanje i neurološku dijagnostiku.

Ukupna vrednost projekta je 1.175.580,00 EUR, od čega EU obezbeđuje 999.243,00 EUR, podeljeno na dva partnera.

Ostale vesti