„Palanački kotlić 2022“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, održano je minulog vikenda u Staroj Palanci kraj Dunava.
Za takmičenje se prijavila 21 ekipa, a pored domaćih učestvovale su ekipe širom Srbije, kao i iz Rumunije.
Kako su rekli organizatori, cilj ovog takmičenja jeste da gostima predstavimo naše gastronomske specijalitete, kao i pozicioniranje Stare Palanke na turističkoj mapi Srbije i regiona.
„Složili smo se da nema bolje lokacije od Stare Palanke za ovakvu manifestaciju, iz razloga što je Stara Palanka nadaleko poznata zbog ribljih restorana kojih ima 5, a svega 11 stanovnika ovog naselja. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva na podršci, a u organizaciji, osim Saveta Mesne zajednice Banatska Palanka, učestvovala je Turistička organizacija uz pomoć ribljih restorana i mnogobrojnih sponzora kojima se zahvaljujemo“, rekao je Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva.
Po odluci žirija dodeljeno je deset priznanja za „Vitezove kulinarstva“, bronzana, srebrna i zlatna medalja, a najbolju riblju čorbu skuvala je belocrkvanska ekipa bajkera Dragana Andrijevića – Galeta.
Žiri nije imao ni malo lak zadatak da odabere najbolja riblju čorbu, a kako su istakli – najvažnija je ljubav za spremanje ovog gastonomskog specijaliteta.
„Mislim da smo uspeli da odgovorimo ovom zadatku, jer žiri čine ljudi koji tradicionalno posećuju ove prostore gde se kuva dobra riblja čorba. Za dobru roblju čorbu je potrebno bar 3 vrste ribe, dobar balans sa začinima, lepa boja i puno ljubavi“, naglasio je Željko Romić, član žirija.
Žiri je bio sastavljen od ljudi koji nisu sa teritorije opštine Bela Crkva, a imao je i internacionalni karakter, jer je jedan od članova žirija bio profesionalni kuvar Viktor Nulesku iz Rumunije.
Zadovoljni posetom i brojem takmičara, u organizacionom odboru se nadaju da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će iz godine u godinu okupljati još veći broj ljudi.