Vesti

Partnerstvom do ubrzanog razvoja vršačkih sela

“Selo Plus”, partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj u okviru projekta “LEADER do partnerstva” održalo je radionicu u prostorijama mesne zajednice Vlajkovac. Tema radionice bila je primena LEADER koncepta u lokalnom ruralnom razvoju i priprema za izradu Strategije ruralnog razvoja partnerstva u skladu sa principima IPARD fondova i agencije za agrarna plaćanja.

Vršac je zajedno sa opštinama Plandište i Bela Crkva među prvima organizovao partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj i pokrenuo aktivnosti na izradi strateških dokumenata i projekata usmerenih ka razvoju sela.

Zaintresovanim učesnicima iz seoskih zajednica, članovima saveta MZ, KUD, sportskim udruženjima, udruženjima žena, predstavnicima škola, mladima na selu i ostalima, prezentovano je kako kroz zajednički pristup, LEADER konceptom mogu aktivno učestvovati u razvoju svoje zajednice. Učesnici su pokazali interesovanje za pokrenutu inicijativu i kroz diskusiju dali niz predloga za uključivanje u LEADER koncept i izradu Strategije teritorijalnog ruralnog razvoja.

Parnerstvo SELO PLUS organizovaće iste radionice i na teritorijama opština Plandište i Bela Crkva i aktiviraće stanovništvo sela za aktivno učešće u izradi Strategije ruralnog razvoja partnerstva. Ovim ćemo se među prvima u zemlji uključiti u aktuelne politike ruralnog razvoja republike Srbije i programa EU.

Sve buduće aktivnosti partnerstva kao i glasanje za predloge stanovnika vršačkih sela mogu se pratiti na sajtu www.seloplus.org

Ostale vesti