septembar 22, 2019
Vesti

Pavliš dobija kanalizaciju

Vrščani ovog leta počinju izgradnju fekalne mreže oko fabrike vode. Projekat od 305 miliona dinara radiće se u naredne tri godine, pišu “Večernje novosti”

Selo Pavliš, u kom se nalazi izvorište i savremena fabrika za prečišćavanje pijaće vode, prvo je naselje na teritoriji Grada Vršca koje će dobiti kanalizaciju, kako bi se zaštitili vodonosni horizonti i izdani, a više od 2.200 Pavlištana konačno moglo da živi u uslovima prilagođenim 21. veku.

Projekat vredan 305 miliona dinara počeće da se realizuje ovog leta, a očekuje se da će u potpunosti biti završen za tri godine.

Predviđeno je da seoska kanalizacija bude povezana sa gradskom fekalnom mrežom. Zato će se u prvoj fazi projekta graditi međumesni kanalizacioni vod, koji će ići duž desne strane puta Vršac – Pavliš, i dalje do izvorišta. Taj posao je vredan 80 miliona dinara, od čega je lokalna samouprava obezbedila 35, a Uprava za kapitalna ulaganja APV 45 miliona.

  • Čim pribavimo saglasnosti, raspisaćemo tender za izbor izvođača, kog želimo što pre da uvedemo u posao. Sa njim ćemo potpisati višegodišnji ugovor, jer će se kanalizacija graditi u etapama – kaže za novosti, Miloš Salapura, načelnik odeljenja za investicije i kapitalna ulaganja.

Ukupna dužina buduće fekalne mreže biće 15.137 metara, u koju će biti ugrađene PVC cevi. Biće izgrađene i tri crpne stanice, koje će “gurati” fekalije ka gradu, s obzirom na to da se Pavliš nalazi na nižoj koti,
pišu “Večernje novosti” .

U međuvremenu će se videti na koji način i po kojim uslovima će se domaćinstva povezati sa mrežom, jer glavni projekat ne podrazumeva i ugradnju kućnih priključaka.

  • Izgradnjom kanalizacije ćemo još više podići standard života u Pavlišu. Već postoji vodovod, gasovod, telefonska digitalna centrala, internet, dva kablovska operatera – nabraja Salapura.

To bi trebalo da ohrabri i mlade da ostanu u selu, ali i da se novi doseljavaju, pogotovo što je Pavliš od Vršca udaljen samo tri kilometra.

BEZ UTICAJA NA PIJAĆU VODU

NADLEŽNI kažu da sadržaj septičkih jama, koje ima svako domaćinstvo u selu, trenutno ne utiče na kvalitet vode, koju pije blizu 40.000 stanovnika Vršca, Pavliša i Jablanke, ali da izgradnjom kanalizacije žele da preduprede eventualne probleme na tom planu. Inače, pavliško izvorište ima 17 bunara prosečne izdašnosti 20 litara u sekundi.

Autor: Jelena J.Baljak, novosti.rs

Ostale vesti