decembar 13, 2019
Vesti

PENZIONERI: Viši sud u Pančevu preinačio 670 presuda

Viši sud u Pančevu do sada je preinačio čak 670 presuda donetih na štetu Grada Vršca, a po tužbama penzionera za samodoprinos. Ovim preinačenjima obuhvaćeno je čak 1.900 penzionera. Grad Vršac je do sada podneo tek 200 protivizvršenja, a prve obustave od penzija počele su 10. jula.

Posle odluke Ustavnog suda da su sudije Osnovnog suda povredile pravo na pravično suđenje Gradu Vršcu, Viši sudu u Pančevu je započeo proces preinačavanja presuda. Penzioneri i njihove porodice moraće u budžet Grada da vrate ne samo ono što su oni dobili na svoje račune, nego i ogromne troškove koje su od Vršca naplatili njihovi advokati i izvršitelji.

Kako javnost sada gleda na činjenicu da je par advokata i izvršitelja, na osnovu loših presuda i manipulativne kampanje opozicionih političara, iz budžeta Vršca naplatilo više od 72 miliona dinara, dok je 2.150 penzionera na svoje račune dobilo oko 30 miliona dinara?

Kako javnost sada gleda na ciničnu izjavu advokata Lazara Guteše upućenu zastupnicima Grada u Osnovnom sudu u Vršcu: “Ovo je legalna pljačka! Što se bunite?”.

Pojedini advokati, koji su zaradili više od 50 miliona dinara, bili su deo vlasti dok je penzionerima naplaćivan samodoprinos za kanalizaciju. Oni su vršili pritisak na PIO fond da naplaćuje i penzionerima. Među njima su bivši visoki lokalni funkcioneri SPS i DS. Opozicione političke organizacije organizovale su čak i skupove na koje su “podvodili” penzionere svoim aktivistima/advokatima i pričali im bajke, optužujući sadašnju lokalnu vlast za ono što su oni činili.

Penzioneri su im davali punomoćja, a većina njih nikada više nije videla oči niti čula glas tih advokata. Danas im se ni na telefone ne javljaju. Izbegavaju da odgovore kako će penzioneri, zbog 30.000 dinara koje su dobili na račun, morati da vraćaju i više od 2.000 evra, zbog onog što su u “legalnoj pljački” naplatili advokati i izvršitelji.

Bitno je podsetiti i na drugi motiv advokata koji jesu opozicioni aktivisti. Pored enormne zarade, njihov cilj bio je da kroz ove sporove zavade penzionere i sadašnju lokalnu vlast, da u Vršcu puste “zlu krv”. Ovakav vid “političke” borbe mogu da smisle samo devijantni umovi. Rezultat njihove “akcije” je ogromna šteta za Vršac i Vrščane.

Podsetićemo penzionere i na neka druga, tužna vremena, kada su ti isti advokati ili njihovi mentori zastupali sadašnje penzionere, a onda radnike propalih društvenih preduzeća. Radnici su dobili mrvice, a funkcioneri danas opozicionih stranaka, za šaku para, imovinu vrednu milione. Penzioneri, setite se njihove privatizacije i Vaših tadašnjih muka, pogledajte šta poseduju ti advokati i funkcioneri njihovih političkih organizacija i sve će Vam biti jasnije.

Ostale vesti