Kultura

Pesnici VAU “ARS” na festivalu “Kapija poezije” u Rešici

Udruženje Vršačka afirmacija umetnika “ARS” (VAU “ARS”) učestvovala je na Internacionalnom festivalu „Kapija poezije“ u rumunskom gradu Rešici (oblast Karaš-Severin).

Festival je podržan od strane krovnih kulturnih institucija države Rumunije, što mu je pomoglo da se kotira kao 8. evropski festival po važnosti.

U njegovim okvirima objavljuje se istoimeni višejezični zbornik pesama učesnika, a među njima je svoje mesto pronašla i poezija PreVerina, prevedena na rumunski i engleski jezik.

U duhu dijaloga okruglog stola, mogli su se čuti stavovi o duhovnoj moći koje reči u funkciji poezije nesumnjivo imaju, kao ujedinitelji, iscelitelji, čuvari tradicije, istorije, najviših vrednosti, lučonosci, dušebrižnici, stvoritelji itd. Nije isto kada reči otkucamo na računaru ili kada ih napišemo rukom, jer se kroz čin pisanja rađa duh reči – poručiće japanska spisateljica, pozorišna i filmska glumica i kaligraf Rije Gjoto, dobitnica ovogodišnje povelje festivala.

Na Festivalu su pored Vrščana učešće uzeli i pesnici iz Japana, Francuske, Rusije, Severne Makedonije, Bugarske, Australije, Mađarske, Crne Gore, Italije, Hrvatske, Rumunije i Srbije.

Opširnije možete pročitati OVDE

Ostale vesti