Sportske vesti

Počinje Svetsko paraglajding prvenstvo u Vršcu

Vršac je domaćin najboljim svetskim pilotima paraglajdera, koji odmeravaju snage na Svetskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom na cilj. Čak 137 takmičara iz 30 zemalja sveta, pokušaće da u Vršcu osvoji svetsku titulu u preciznom sletanju na cilj paraglajderom. Reprezentativci Srbije, među kojima je i troje Vrščana, braniće titulu vicešampiona sveta iz 2017. godine.

Među ovogodišnjim favoritima je Sing Jang Čo iz Južne Koreje, koja je nedavno osvojila Svetski kup. Takođe, na takmičenju će nastupiti i reprezentacija Kine, aktuelni svetski prvak, kao i Cvetan Colov iz Bugarske, aktuelni šampion sveta.

Boje Srbije i titulu vicešampiona sveta iz 2017. braniće šest takmičara, a polovina su Vrščani. To su Tamara Kostić, Goran Đurković i Dragan Popov iz Paraglajding kluba „Berkut“ Vršac, Dejan Valek i Ivan Pavlov iz AK „Novi Sad“ i Slobodan Maletić iz KSV „Košava“ iz Beograda. Selektor i tim lider je Vojislav Ivanović iz Beograda.

Vrščanin Goran Đurković važi za velikog favorita. Iskusan je letač i svetski je prvak u preciznom sletanju paraglajedrom na cilj iz 2017. godine. Jedini je iz Srbije koji se ikada našao na prvom mestu svetske rang liste letačkih sportova. Taakođe, čak sedam puta bio je dobitnik prestižne nagrade Zlatni orao, što u šest decenija dugoj istoriji ove nagrade, nikome nije pošlo za rukom.

Vršac je grad u kojem se letačka istorija piše decenijama unazad, a to je i jedan od razloga što je izabran za domaćina ovog značajnog takmičenja.

Inače, Svetsko prvenstvo u preciznom sletanju paraglajderom na cilj svečano otvoreno u centru Vršca, takošto je predsednik Svetske vazduhoplovne federacije Džon Grubstrom – sleteo paraglajderom. Takmičenje se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Vlade Republike Srbije.

Piloti će poletati sa čuvenog poletišta Vršačka kula i sletati na cilj pokraj Smatsa akademije u Vršcu. Na takmičenjima u preciznom sletanju, vrednuje se umeće takmičara koji sleću na centar prečnika dva centimetra – najprecizniji je i najuspešniji, a savršen rezultat je nula ili sam centar cilja. Takmičiće se u tri takmičarske kategorije: pojedinačno, žene i timovi.

Ako ste se ikada pitali kakav je pogled iz paraglajdera, pogledajte ovu fotografiju Gorana Đurkovića

Ostale vesti