septembar 23, 2019
Kultura

Podržite Festival kamerne muzike u Vršcu

Treći festival kamerne muzike održaće se od 1. do 4. avgusta 2019. godine, predvođen pijanistkinjom Kristinom Sočanski, sa gostujućim umetnicima iz Španije, Letonije, Švedske, Norveške i Srbije. Prateći tradicije poznatih evropskih i američkih festivala kamerne muzike, festival će prikazati najlepša dela klasičnog repertoara kamerne muzike u jedinstvenom okruženju regiona.

Udruženje “Muzika u vinogradima” je pokrenulo kampanju za prikupljanje sredstava, kako bi i ove godine moglo da obezbedi besplatne koncerte, a u isto vreme pokrije osnovne troškove organizacije (putne i boravišne troškove umetnika i reklamni materijal).

Kampanja je za sada primila donacije iz Srbije, SAD-a, Nemačke, Danske, Turske i Norveške, a udruženje “Muzika u Vinogradima” poručuje da možete da pomognete na sledeće načine:

  • U vidu simbolične donacije, ili sponzorstva, preko platforme «indiegogo». Pogledajte zvaničan sajt kampanje za sve nformacije: https://www.indiegogo.com/projects/vrsac-internationalchamber-music-festival/x/16528674#/
  • U koliko ste vlasnik ugostiteljskog objekta, možete da pozovete učesnike (4-5 umetnika) na osveženje ili zakusku i na taj način im ulepšate boravak u Srbiji. Tako bi postali jedan od sponzora festivala, a uz to bi sledila zahvalnost u vidu objave na društvenim mrežama i u reklamnom materijalu.
  • Možete da se pridružite timu organizacije i učestvujete u obavljanju tehničkih poslova: distribucija reklamnog materijala i postera, priprema sale pre i posle koncerata, prevoz i ketering. Na taj način bi imali priliku da lično upoznate sve umetnike festivala i ostvarite nove kontakte.

Ukoliko ste u mogućnosti, javite se na post@vricmf.com

Na festivalu će ove godine nastupiti: Jevgenija Frolova, viola (Letonija/Rusija), Hugo Selles, klavir i Miguel Diez, violončelo (Španija)
Ester Forsberg, viola (Švedska), Jana Jovanović, sopran i Ana Šinković, klavir (Srbija) i Kristina Sočanski, klavir (Srbija/Norveška).

Na programu festivala nalazi se, između ostalog, srpska premijera Sonate za violončelo i klavir kantabrijanskog kompozitora Emilija Otera, koju će izvesti ”Duo Otero” – Hugo Selles i Miguel Diez iz Španije. Dalje možete čuti poslednja kamerna dela Johanesa Bramsa, koja će izvesti violistkinje Jevgenija Frolova i Ester Forsberg zajedno sa Kristinom Sočanski. Ester i Kristina su kao dobitnice 2. nagrade na takmičenju ”Rising Stars” nedavno izvele deo ovog programa u Kamernoj Sali Berlinske Filharmonije.
Violistkinja Jevgenija Frolova, član čuvenog ansambla ”Kremerata Baltica”, će još izvesti i dela Bruha i Šumana. Tu su i gudački trio J.N.Humela i dela za 2 viole, a kao uvod u ”noviju” muziku, na programu su i
minimalistička dela kao što su ”Spiegel im Spiegel” Arvo Perta (viola i klavir), i ”Piano Phase” Stiva Rajha (dva klavira). Vinarija Sočanski i ove godine tradicionalno poziva na koncert Opera&Vino, na kome će nastupiti naše eminentne umetnice Jana Jovanović (sopran) i Ana Šinković (klavir).

Pogledajte detaljan program i ostala dešavanja OVDE.

Udruženje ”Muzika u vinogradima” zahvaljuje se na saradnji: MŠ Josif Marinković, Udruženje “Tačka susretanja”, Gradski muzej “Konkordija”, Music Norway, Vinarija Sočanski i svima koji su podržali kampanju za prikupljanje sredstava (donatori će biti objavljeni početkom avgusta).

Ostale vesti