decembar 13, 2019
Kultura

Posle četiri decenije obnavlja se pozorišna sala u Vršcu

Velika sala Narodnog pozorišta “Sterija” u Vršcu renovira se posle više od četiri decenije. U toku su radovi na investicionom održavanju velike scene, koji se izvode sredstvima dobijenom od Ministarstva kulture i informisanja.

Radovi na investicionom održavanju velike scene, odnosno kompletnom uređenju velike sale Narodnog pozorišta “Sterija”, uveliko su u toku. Skinuti su stari etison i tapete, umesto kojih će biti postavljeni novi, biće zamenjena i zavesa i renovirana scena, a predviđena je i reparacija svih sedišta. U pitanju su obimni radovi, finansirani kroz projekat “Gradovi u fokusu”, za koji je Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo i dodelilo devet miliona dinara.

  • Naš je Vršac grad koji ima vrlo dugu i bogatu kulturnu istoriju, ali ima i izuzetno osetljivu i negovanu pozorišnu publiku, i mi smo veoma zahvalni, pre svega republičkom Ministarstvu kulture i informisanja što je to prepoznalo, a prepoznalo je i probleme koje , nažalost, imamo, kaže v.d. direktora Narodnog pozorišta “Sterija”, Ivana Ranimirov.

Većih ulaganja u renoviranje i sređivanje ovog objekta, navode u vršačkom pozorištu, nije bilo više od 40 godina.

  • Poslednja restauracija rađena je oko 1970. godine, tako da smo jako radosni što smo dočekali da sala zablista, ne samo mi iz kuće nego i građani Vršca. Radovi su počeli početkom septembra, i očekujemo i nadamo se da će rokovi biti ispoštovani i da će biti završeni do polovine novembra, tačnije do 15. kada očekujemo i otvaranje Vršačke pozorišne jeseni, dodaje Ranimirov.

Kako je ranije najavljivano, ovo će biti samo prva od brojnih rekonstrukcija objekta koje će uslediti, i koja će velelepnoj sali dati sjaj i izgled koji zaslužuje. U novom ruhu, dočekaće Vrščane i goste na 27. festivalu pozorišne klasike.

Foto: Borislav Krljić

Ostale vesti