Vesti

RTS: Flojdovim automobilom krstari vršačkim drumovima

Kada je neko zaljubljenik u osamdesete, kultni film „Nacionalna klasa“ i „fiću“, a pri tome majstor po struci, rezultat je – legenda na našim drumovima. Vrščanin Jovan Atanackov uložio je godine truda, majstorske veštine i puno ljubavi kako bi oživeo Flojdovog „fiću“, kojim danas krstari vršačkim drumovima i privlači pažnju i vozača i prolaznika, objavio je RTS na svom portalu.

Flojdov „fića“ simbol je jedne epohe, podkulture i generacije trkača, ali i generacija koje su odrastale gledajući Nacionalnu klasu, replike iz filma znale napamet.

Automehaničar iz Vršca pripada upravo toj generaciji zaljubljenika u osamdesete i Flojdovog „fiću“.

  • Znate kako, svi smo mi u mladosti pomalo želeli da budemo Flojd i onda, naprosto, kada se sastavi tako nešto, onda ljubav prema automobilima, pa ljubav prema starim automobilima, onda rezultat bude ovako nešto, objašnjava automehaničar Jovan Atanackov.

Majstor Joca Flojdovog „fiću“ prekopirao je skoro do detalja, a za to je trebalo četiri godine. Rezultat je atrakcija za kojom se, na putu, okreću zbunjeni i vozači i pešaci.

Automobil je u besprekornom stanju, u kakvom su „fiće“ silazile sa fabričke trake do 1985. godine.

  • Svaki šraf je prošao takozvanu defektažu, kočioni sistem je kompletno nov, upravljački mehanizam je kompletno nov, čak i one čuvene đunte, za motor je urađena kompletna generalna…“, priča majstor Joca i na pitanje o brzini automobila uzvraća pitanjem: „A, šta, ti kao ne znaš koliko može da razvije?, replikom iz našeg kultnog filma.
  • Može tu negde da uhvati oko stotke, mada nije baš najprijatnije voziti stotku u njemu, ali negde 60, 70 to je baš prijatna vožnja za uživanje, objašnjava Atanackov.

Majstor Joca kaže da su mu do sada više puta nudili novac, i to ne mali, želeći da ga ubede da proda Flojdovog „fiću“. Nije pristao, niti će, jer ovaj lepotan star 48 godina nije na prodaju, ali zaljubljenici mogu da ga provozaju i uživaju u specifičnom mirisu „fijata 750“, koji je zadržao do danas.

Prilog RTS pogledajte OVDE.

Autor: Maša Ivkov, rts.rs

Foto: Jelena Jovanović Baljak, novosti.rs

Ostale vesti