septembar 22, 2019
Vesti

Samo se u Vršcu ne posti na Usekovanije (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva Usekovanije glave Svetog Jovana Krstitelja, uspomenu na dan pogubljenja svetitelja, obeležava u duhu posta i žalosti, primereno tragičnom događaju koji se zbio pre mnogo vekova. Vrščani, u noći pre Usekovanija, pale vatre ispred kuća, peku kobasice i vesele se u društvu brojnih prijatelja.

Mnogi vernici to osuđuju. Ali, nije u pitanju nepoštovanje, nego nasleđe koje ljudima ne treba zamerati.

Nekada se vreme nije merilo sadašnjim kalendarima, nego po slavama i bitnim istorijskim danima. Tako je bilo i u vinogradarstvu. Usekovanije je bio prvi dan kada se sa radošću izlazilo na bogate berbe grožđa, kakve su vršačke uvek bile i od kojih je većina Vrščana živela. A kobasice ispečene na vatri, što reče jedan naš sugrađanin, jesu najlakše pripremljen obrok dok se radi u vinogradu.

Tako je nastao običaj koji je vezan isključivo za vršačku berbu grožđa, i nikako ne osporava uspomenu na tužan dan pogubljenja Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg proroka Starog i prvog proroka Novog zaveta.

Do pre par godina, ovaj običaj se praktikovao samo u takozvanom “paorskom” kraju, a od pre par godina nema ulice bez bar jedne vatre. Trag tog običaja ostao je i tokom čuvenog vršačkog Grožđebala, kada Vrščani na velikim gasnim roštiljima peku kobasice.

Pogledajte prilog na ovu temu, koji je za emisiju “Bulevar” na televiziji B92, 2014. godine uradila Audio video produkcija “Vila”.

Ostale vesti