septembar 23, 2019
Vesti

Sjajne vesti za nove studente i za Srbiju

Vlada Republike Srbije povećala je broj studenata koji će prvu godinu na Univerzitetu u Beogradu studirati finansirani iz budžeta, navodi se u odluci koju je danas objavio Službeni glasnik.

Broj brucoša Univerziteta u Beogradu koji će biti na budžetu izmenjenom odlukom povećan je sa 572 na 638.

Kako je navedeno, odluka se odnosi na upis u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija.

Studenti iz inostranstva hoće da se vrate u Srbiju

  • Oko 70 odsto srpskih studenata koji studiraju u inostranstvu žele da se vrate u Srbiju po završetku školovanja, izjavio je u Beogradu predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) Aleksandar Ljubomirović, uz podatak da se na stranim univerzitetima školuje više od 30.000 studenata iz Srbije.

On je naveo podatak da OSI okuplja oko 10.000 studenata, a rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 1.000 članova te organizacije pokazuju da 30 odsto ne želi da se vrati u Srbiju.

  • Uvek smo tu da bi pomogli, iz političkih ili ličnih razloga. Jednog dana treba da se vratimo i menjamo Srbiju na bolje, izjavio je Ljubomirović posle sastanka članova OSI sa ministrom rada i zapošljavanja Zoranom Đorđevićem.
  • Imamo ljude koji žive u inostranstvu, neki žele da odu, drugi ne žele da se vrate. To je realnost, čiji su uzrok i posledica u devedesetim godinama. Nije uzrok samo materijalni problem, niti nestabilnost , rekao je ministar Đorđević, uz konstataciju da mladi napuštaju i mnogo razvijenije zemlje od Srbije i dodao da je Vlada pokrenula niz aktivnosti radi podsticanja povratka mladih, navodeći kao primer efikasniju nostrifikaciju diploma.
  • Taj postupak je bio dug i nepredvidiv, ali to više neće biti problem, rekao je ministar Đorđević.

Ostale vesti