Vesti

U Vršcu nikad više komaraca, ali nema virusa Zapadnog Nila

U Zavodu za biocide tvrde da u Srbiji nikad nije bilo više komaraca, te da ovolika brojnost u junu i julu nije zabeležena u proteklih 10 godina. Kako kažu, virus Zapadnog Nila tokom juna registrovan je na teritoriji Beograda, Pančeva, Sombora, Subotice, Šapca, Zrenjanina, Novog Sada, Velikog Gradišta i Sremske Mitrovice. U Vršcu ga nema.

Dodaju da je, pored ovog virusa, ispitivano i da li ima drugih zaraznih bolesti koje prenose komarci, poput denge, čikungunje, Zika groznice i malarije. Srećom, one nisu pronađene.

  • Ispitivanjem zbirnih uzoraka komaraca vrste Culex pipiens pipiens u laboratoriji Zavoda utvrđeno je prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila u tri uzorka iz Beograda, po dva uzorka iz Šapca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada i u po jednom uzorku iz Velikog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice, objašnjavaju u Zavodu.

Pojedine grupe ljudi, upozoravaju u Zavodu, posebno su izloženi riziku od groznice Zapadnog Nila ako ih ubode zaraženi komarac. To se prvenstveno odnosi na starije od 50 godina, hronične i imunokompromitovane bolesnike.

  • Rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke. Simptomi bolesti javljaju se 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80 odsto inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma. Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno upala moždanica ili mozga. Osobe iznad 50 godina starosti imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti. Od životinja najčešće obolevaju konji. Bolest se sa zaraženih ljudi i konja ne širi dalje, već isključivo ujedom inficiranog komarca, kažu u Zavodu.

Ostale vesti