septembar 22, 2019
Kultura

“Ujka Vanja” otvara Vršačku pozorišnu jesen

Međunarodni pozorišni festival klasike i nove klasike “Vršačka pozorišna jesen” biće otvoren dramom “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova, nastaloj u koprodukciji Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca i Fonda Hartefakt.

Kako su najavili autori Biljana Srbljanović i Andrej Nosov, ovaj pozorišni komad ispituje na šta je sve čovek spreman da bi sačuvao svoju zonu komfora, koliko je štetan strah od promene i da li postoje mehanizmi borbe sa sredinom u kojoj si, po rečima jednog od junaka, “čudak” ako želiš da uneseš pozitivnu promenu.

U podeli su: Branko Cvejić, Nemanja Oliverić, Katarina Obradović, Stefan Bundalo, Mina Obradović, Jovan Jelisavčić, Dojna Petrović i Monika Boldovina Bugle. Dramaturzi su Mina Ćirić i Biljana Srbljanović, za kostim i scenografiju zadužena je Selena Orb, a muziku radi Draško Adžić.

Međunarodni pozorišni festival klasike i nove klasike “Vršačka pozorišna jesen” održaće se ove godine u novembru, zbog obimnih investicionih radova na uređenju velike scene, što je samo početak ulaganja u zgradu Narodnog pozorišta “Sterija”.

Koncepcija takmičarskog programa Međunarodnog festivala klasike “Vršačka pozorišna jesen” bazira se na najrelevantnijim pozorišnim ostvarenjima koja su nastala u teatrima u Srbiji i regionu, na temeljima domaće i svetske dramske klasike.

Međunarodni pozorišni festival klasike i nove klasike “Vršačka pozorišna jesen” ustanovljen je 1993. godine, povodom obeležavanja 200 godina od prikazivanja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku u Vršcu.

Prva pozorišna predstava u Vršcu na srpskom odigrana je 1793. godine. Priredili su je đaci Gramatikalne gimnazije sa svojim profesorom Mihajlom Krekićem i to tri komedije: “O Irodu”, “O bogatom čoveku” i “O zlom ocu i rđavom sinu”. Ovaj događaj smatra se početkom pozorišnog života Srba.

Veliki srpki magistrat, podignut 1761. godine, danas Gradska kuća, ceo vek služio je pozorištu. Velika sala za balove i pozorišne predstave izgrađena je 1896. godine u sklopu hotela “Aleksandrović”, kasnije “Glikman, pa “Srbija”. U toj sali se sada nalazi Narodno pozorište “Sterija”.

Ostale vesti