Vesti

Vežba traganja i spasavanja u vazduhoplovstvu nastavljena u Vršcu

Na aerodromu u Vršcu održan drugi dan ovogodišnje Vežbe traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu “SAREX 38-19”, koja predstavlja najveću simulaciju udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Republici Srbiji. Osim sistema traganja i spasavanja kroz više scenarija, prikazani su i resursi koje je Srbija kupila u prethodnom periodu.

U drugom delu vežbe u organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u dnevnim uslovima, prikazane su procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu. U pitanju je najkompleksnija i najsveobuhvatnija vežba Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Vežbu su organizovali Direktorat civilnog vazduhoplovstva u Republici Srbiji, uz učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Kontrole letenja, lokalne vatrogasno-spasilačke ekipe i drugi.

  • Ovo je bila najveća simulacija udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Srbiji, a vežba je pokazala da je Srbija spremna da u potpunosti odgovori na vazduhoplovne nesreće i incidente i da avio-prevoznici ne treba da brinu, jer Direktorat ima kadrove, sistem i kapacitete koji mogu da obezbede efikasnu službu traganja i spasavanja kod nesreća i incidenata u vazduhoplovstvu, poručio je Vladan Kostić, član UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva i ekspert traganja i spasavanja.

Čitav predstavljeni sistem traganja i spasavanja, uspostavljen je u skladu sa međunarodnim zahtevima i standardima, a to je jedna od obaveza koju je naša zemlja uspešno izvršila, kako je ocenila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva:

  • Naši zakoni i naše procedure usklađeni su sa međunarodnim standardima 93,3%, što nas svrstava među prvih pet u Evropi. Prepoznavši dobre rezultate, Međunarodna organizacija je napravila i jednu radionicu na kojoj smo okupili predstavnike dvadeset zemalja, četiri međunarodne organizacije, i svi oni su danas i tokom jučerašnjeg dana prisustvovali ovoj vežbi i uverili se da naš sistem traganja i spasavanja funkcioniše besprekorno, napominje šef spasilačko-koordinacionog centra Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Nikola Šarančić.

U prikazima su učestvovali i Pilotska akademija SMATSA, na čijem aerodromu se sve odvijalo, Privredna avijacija, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, policija i vatrogasno-spasilačka i služba hitne pomoći iz Vršca, kao i volonteri CK Srbije, a vežbi su prisustvovali predstavnici ministarstava, Vojske Srbije i drugih relevantnih institucija.

Spasilačka oprema učesnika predstavljena je kroz taktičko-tehnički zbor koji je usledio nakon vežbe, a Grad Vršac kao domaćin, predstavio se i kroz promo-film, i nastupe hora MŠ Josif Marinković i GKUD Laza Nančić.

Prilog RTS o vežbi koju su ispratili svi nacionalni mediji možete pogledati OVDE.

Ostale vesti