Vesti

Visoke temperature i indeks UV zraženja

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u sredu 7. avgusta, Vršac očekuje veoma visoka temperatura, čak do 37 stepeni Celzijusa, kao i vrlo visok indeks UV zračenja. Građanima se savetuje da bez preke potrebe ne izlaze u najtoplijem delu dana i da preduzmu sve mere zaštite.

UV indeks biće na 7. podeoku, što označava “visoki rizik”. Nosite naočare za sunce sa UV filterima, koristite kremu sa zaštitnim faktorom 30+, šešir sa širokim obodom, smanjite vreme provedeno na suncu i koristite zaštitnu odeću.

Svrha prikazivanja UV indeksa (skala od 0 do 11+) jeste da pomogne ljudima da se adekvatno zaštite od ultraljubičaste svetlosti, jer prekomerno izlaganje može izazvati trenutne kao i dugoročne probleme kao što su opekotine, oštećenja oka, starenje kože, pa čak dovesti i do raka kože.

Međutim, izlaganje sunčevim zracima može biti prijatno, posebno zbog povećanja lučenja veoma važnog hormona reće, serotonina. Narodna poslovica kaže “ko se sunca krije, bolje da ga nije”, ali najbolje je naći balans i prilagoditi neophodnost kretanja na otvorenom, uz svu preporuku stručnjaka, sa aktuelnim atmosferskim uslovima.

Foto: Sofija Čupić

Ostale vesti