novembar 22, 2019
Vesti

Vršac uz podršku EU dobija Alchajmer centar

Centar za lečenje Alchajmerove bolesti biće izgrađen u Vršcu, u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”, kroz prekogranični projekat “Zdravo starenje i demencija – bolji život” (Better aging and Dementia – better life).

  • Potreba postoji. SBPB “Dr Slavoljub Bakalović” ima tri odeljenja sa više od stotinu postelja. Kapacitet je konstantno popunjen, a građani koji nisu u mogućnosti da u kućnim uslovima na adekvatan način zbrinu takve pacijente svakodnevno nam se obraćaju. Izgradnja Alchajmer centra biće na dobrobit naših sugrađana i njihovih porodica, kaže direktorka SBPB dr Tatjana Voskresenski i dodaje da u bolnici razmišljaju i o dnevnom Alchajmer centru.

ukupna vrednost projekta je 1.175.580,00 evra, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, dok preostalih 15 odsto troškova predstavlja sopstveno učešće korisnika sredstava. SBPB “Dr Slavoljub Bakalović” je vodeći partner na ovom projektu i implementiraće ga u saradnji sa partnerskom ustanovom iz Rumunije, Okružnom Bolnicom za urgentnu medicinu “Rešica”.

Glavni cilj projekta je unapređenje kvaliteta života licima koja pate od demencije u pograničnom regionu, kroz saradnju stručnjaka iz oblasti medicine (neurologije i psihijatrije), a radi poboljšanja usluga prevencije, dijagnostike, lečenja i nege pacijenata.

  • Centar će moći da odgovori na potrebe trideset korisnika. U njemu će biti dvokvrevetne sobe sa toaletima. Poseban značaj za rehabilitaciju takvih pacijenata ogleda se u sobama za radnu terapiju. Mi to zovemo “Gardening”, a mislimo na mogućnost njihovog kvalitetnijeg života, odnosno pružanja mogućnosti sličnima onim koje imaju kod kuće, kaže dr Voskresenski.

SBPB “Dr Slavoljub Bakalović” i predstavnik Zajedničkog sekretarijata INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija potpisali su Ugovor o donaciji 28. maja ove godine. Bio je to prvi potpisani Ugovor Drugog poziva ovog programa koji se finansira iz IPA II fonda Evropske unije.
Potpisivanju su prisustvovali dr Tatjana Voskresenski menadžer projekta i direktor SBPB “Dr Slavoljub Bakalović”, Anca Lolescu šef Zajedničkog sekretarijata programa, Ioan Waldemar Murgu menadžer Bolnice u Rešici i dr Silviu Tinca predstavnik Bolnice u Rešici.

Ostale vesti