Vesti

Vršačko pravosuđe u belocrkvanskom vf stanju

Belocrkvanin Goran Nikolić, sudija koji se, zbog problema sa progonom belih miševa i olinjalih medveda, već duže vreme ne bavi svojim poslom predsednika suda, u sred afere “penzioneri”, iznenada je postavljen za vršioca funkcije predsednika Osnovnog suda u Vršcu. Ovo nije kritika pravosudnog sistema, nego iznuđena reakcija na činjenicu da će “fikus”, koji ništa nije učinio da spreči ogromnu štetu nanetu Vrščanima, i dalje biti na čelu ove bitne institucije.

“Fikus” zato što se prostim uvidom u sudski Informator, već na trećoj strani, saznaje ko zaista vodi Osnovni sud u Vršcu. Svima je jasno da to sigurno ne čini onaj koji ne sme da se suoči sa javnošću od kada je otkriveno da je u fioci skrivao mađarski predmet kojeg nema u arhivi. Na njegovu nesreću, predmet je nekako ugledao svetlost dana.

Predsednik Osnovnog suda na papiru jeste sudija Goran Nikolić, ali Prvi zamenik predsednika Osnovnog suda je sudija Vesna Todorović, koja je i portparol Osnovnog suda u građanskim stvarima. U “stvarima” u kojima je, zbog pogrešnog tumačenja zakona i uskraćivanja prava na pravično suđenje, iz budžeta Grada prinudno uzeto 102 miliona dinara, koje će, uvećano za troškove novih postupaka, vraćati penzioneri i njihove porodice. Sećate se 2.150 presuda za rekordnih 300 radnih dana, koje sada Viši sud u Pančevu preinačava na osnovu odluke Ustavnog suda?

U Informatoru piše i da se Prvom zameniku predsednika suda Vesni Todorović, pored opštih poslova, poveravaju posebne obaveze, ovlašćenja i odgovornosti i to za donošenje i potpisivanje akata sudske uprave, u odsustvu Predsednika suda, a koje nisu u isključivoj-neprenosivoj nadležnosti predsednika suda, za postupanje po pritužbama i zahtevima za izuzeće i isključenje sudija u krivičnim stvarima i građanskim stvarima, za postupanje po zahtevima za davanje informacija u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, za sprovođenje i praćenje Programa rešavanja starih predmeta.

Da je drugačije i da je Nikolić bar probao da bude predsednik, možda bi postojala trunka mogućnost da se ispoštuje Sudski poslovnik, koji u članu 9 kaže da „Predsednik razmatra pritužbe stranaka i drugih učesnika u sudskom postupku koji smatraju da se postupak odugovlači, da je nepravilan ili da postoji bilo kakav uticaj na njegov tok, odnosno ishod i preduzima odgovarajuće mere, u skladu sa zakonom“. A možda ga nanošenje štete Vrščanima ne dotiče ili, opet možda, stvari treba sagledati realnije. Nažalost, građani kažu da se Nikolić u sudu može sresti samo u jutarnjim časovima ili pred kraj radnog vremena, kada više nije za razgovor.

Ne bi ovo samo po sebi bilo zanimljivo da nije činjenice da se i Osnovno tužilaštvo u Vršcu takođe nalazi u belocrkvanskom VF stanju. Na čelu vršačkog tužilaštva, u “vodi funkciju” stanju, je belocrkvanski kadar Nađija Pavlović. Pre 12 godina, njenom mužu, tada državnom inspektoru MUP, ali više njoj kao zameniku javnog tužioca, spočitavano je da skriva da joj sin policajac konzumira narkotike. Sin je tvrdio da je samo “udisao vanil-šećer” i “glumio scene iz filmova”, što je tajno kamerom i snimljeno. Snimak je emitovan u skoro svim medijima. Posle šest meseci suspenzije vraćen je na posao. „Krivična prijava nije postojala, jer je tako htelo Okružno tužilaštvo u Pančevu” – pisao je sajt B92. Davno bilo pa se i zaboravilo.

Imamo li novinarsko pravo da pitamo kakve li su to “jake” slučajeve ovo dvoje Belocrkvana vodili u svojoj karijeri, pa im je ukazano ovakvo poverenje? Seća li se ko? Sad kad smo već pitali, biće zanimljivo čuti zašto su bitni vršački pravosudni organi u belocrkvanskom “vf” stanju i otkud taj primat Belocrkvana nad Vrščanima u Vršcu? I čemu šarada sa glasanjem o kandidatu za novog predsednika Osnovnog suda u Vršcu, kada postaje sve jasnije da neko ima želju da Belocrkvane na odgovornim mestima u vršačkom pravosuđu drži do penzije.

Mišljenja smo da joj se želja neće ispuniti.

Nastaviće se…

Autor: Open View doo snosi punu krivičnu i materijalnu odgovornost za ovaj tekst

Ostale vesti