Vesti

ZAŠTO TUŽILAŠTVO ĆUTI: Vršački doktori pod “zaštitom”?

Opšta bolnica Vršac, kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, sprovodila je projekat “Razvijanje regionalnog prekograničnog sistema dijagnostičkih centara za prenatalnu dijagnostiku fetalnih malformacija na području Temišvara i Vršca”, kroz koji je trebalo rekonstruisati i opremiti Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo.

Ukupna vrednost projekta bila je 2.015.005,45 evra, od čega su nepovratna sredstva iz IPA fonda iznosila 1.712.754,64 evra. Budžet Opšte bolnice Vršac bio je 500.901,22 evra, od čega iz IPA fonda 425.766,04 evra. Inspekcija EU iz Bukurešta utvrdila je da je došlo do neopravdanog utroška sredstava.

Sopstveno kofinansiranje vršačke Bolnice, u visini 75.000 evra, pokrio je Fond za razvoj AP Vojvodine.
Isti Fond blokirao je račun budžetskih sredstava i račun sopstvenih sredstava Opšte bolnice u Vršcu 19. maja 2016. godine zbog nevraćenog dela kredita u iznosu od 65.512,09 eura u dinarskoj protivvrednosti.

Usledila je prinudna naplata, zbog koje Bolnica i dan danas ima problema sa dobavljačima. Ustanova kojoj gravitira više od 100.000 pacijenata konstantno je na pragu blokade i u problemu sa nabavkom medicinskog materijala i lekova.

Bivši direktor vršačke bolnice dr Zoran Ilić, 2016. godine, podneo je Višem javnom tužilaštvu u Pančevu krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje u pronevere, prevare u službi, zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Pre više od dve godine, Više javno tužilaštvo u Pančevu prosledilo je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Vršcu, uz dokumentaciju pribavljenu u predistražnom postupku od strane Komisije za evropske integracije, iz koje, prema zaključku Višeg tužilaštva, proizilazi postojanje osnovane sumnje u napred navedena krivična dela.

Ostale vesti